17 de febr. 2019

Dia Mundial de la Motricitat Orofacial


Des del naixement, els nadons presenten les funcions de succió i deglució de manera innata, però a partir dels 5-6 mesos de vida ja són capaços de rebre aliments semi-sòlids i sòlids. Per tant, l'adquisició o aprenentatge de la masticació dependrà del tipus d'aliment que els donem.
El procés de la masticació comporta el desenvolupament de la musculatura orofacial i si aquesta s'estableix a temps i adequadament, les estructures esquelètiques i les dents també creixeran correctament.
Si allarguem la dieta líquida i/o triturada a un infant, aquest s'habituarà a realitzar moviments linguals de succió i augmentarà la probabilitat d'establir una deglució atípica.
En relació a això, existeix el mètode anomenat Baby-led Weaning (BLW) que consisteix precisament en introduir aliments sencers a partir dels 6 mesos de vida (sempre depenent de cada cas).

Mastegar bé també és important per a la nostra salut digestiva i per absorbir millor els nutrients. Per saber-ne més recomano llegir el següent article d'infosalus.comhttps://www.infosalus.com/nutricion/noticia-no-masticar-bien-engordar-pautas-masticar-correctamente-20171207080150.html

I fent referència a la gent gran, cal saber que les dificultats per mastegar que poden donar-se amb l'edat, poden comportar malnutrició, ja que es tendeix a limitar la varietat d'aliments a aquells més fàcils de mastegar i deglutir. Per tant, cal adaptar la dieta amb alternatives i suplements de manera que segueixi sent tan nutritiva com sigui possible. Per aquests casos, recomano les Receptes per a persones amb disfàgia ja presentades en aquest bloc.