1 de febr. 2015

Punts bàsics per la rehabilitació de la memòria

Per memoritzar la informació se segueixen unes fases seqüencials:
  1. Atenció (primordial)
  2. Codificació
  3. Consolidació
  4. Evocació
Entre aquestes, cal identificar en quina/es, el pacient, presenta dificultats. Després, mitjançant tècniques de restauració i compensació, cal millorar les fases afectades:
  1. Atenció: evitar distraccions, descansar regularment, esforçar-se en prestar atenció...
  2. Codificació: simplificar la informació, reduir la quantitat d'informació presentada, relacionar la informació nova amb altres informacions ja conegudes per millorar l'accés a aquesta, repetir la informació tanntes vegades com calgui, organitzar la informació.
  3. Consolidació: repetir la informació en veu alta inmediatament després de rebre-la i després a intervals de temps de més curts a més llargs.
  4. Evocació: situar el context (espai/temps) del moment en el qual va rebre la informació que vol recordar, fer ús de pistes de lletra/síl·laba inicial, cerca alfabètica, seguir els fets que condueixin a la informació que es vol recordar (per ex: tornar a passar pel mateix lloc).

Tipus d'ajudes:
  • Modificació de l'entorn: etiquetar calaixos i portes, utilitzar sistemes d'apagat automàtic, situar objectes en llocs estratègics perquè no se'ls oblidin, etc.
  • Estratègies internes: utilitzar estratègies que ajudin a recuperar la informació (memoritzar la primera lletra de la paraula, asociar la paraula a una imatge, memoritzar per categories, inventar historietes que incolguin tota la informació a recordar...)
  • Ajudes externes: utilitzar suports com agendes, calendaris, post-it, llistes, alarmes, etc. segons el que sigui més pràctic per a cada cas.
    Aquestes dues últimes depenen del grau de consciència del pacient.

La rehabilitació també inclou tractament cognitiu general, seguiment familiar i intervenció emocional.